Leiebilforsikring - alt du trenger å vite

bb-car-breakdown
Å bestille leiebil er som regel ganske enkelt, men når gjelder leiebilforsikring kan det være vanskelig å forstå hva hver enkelt forsikring dekker, hva som er inkludert prisen og hvilke forsikringer du eventuelt må ha i tillegg. For å hjelpe deg å velge det beste tilbudet på leiebil, har vi laget en oversikt over de ulike forsikringene bilutleieselskapene tilbyr og hvilke tilleggsforsikringer som er inkludert når du leier bil.

Ansvarsforsikring

Ansvarsforsikring, eller Third Party Liability (TPL) som det heter på engelsk, er en forsikring du alltid må ha når du leier bil. Denne dekker personskader, bilen, skader du påfører andre personer og materielle skader du påfører andre. Som regel er ansvarsforsikring inkludert når du bestiller leiebil i Europa. Egenandelen kan derimot være høy og du bør sjekke med leiebilselskapet. Bilutleiefirmaet tilbyr som regel utvidet ansvarsforsikring som gir en økt utbetaling. Sjekk med utleieselskapet for mer informasjon om ansvarsforsikring.

Kaskoforsikring

Kaskoforsikring eller selvrisikoforsirking, Collision Damage Waiver (CDW) på engelsk, er noe du også må ha når du leier bil. Denne forsikringen dekker skader på leiebilen som skyldes blant annet kollisjon, utforkjøring eller hærverk. I Europa er kaskoforsikring som regel inkludert i leiebilprisen. Men skulle den av en eller annen grunn ikke være det må du sørge kjøpe den som en tilleggsforsikring. Uten kaskodekning må du betale for skaden som blir påført bilen om uhellet skulle skje. I verste fall, må du ut med hele beløpet på det bilen koster.

Reduksjon av egenandel ved kasko- og ansvarsforsikring

Egenandelen ved skade på leiebilen kan i mange tilfeller være ganske høy. Derfor kan det være greit å ta bort eller redusere denne. I mange tilfeller dekker reiseforsikringen egenandelen ved kaskoskader. Sjekk hva reiseforsikringen din dekker før du bestiller tilleggsforsikring som reduserer egenandelen. Noen kredittkort har også forsikring som dekker egenandelen. Leiebilen må da være betalt med kredittkortet.

Forsikring av dekk og ruter

Forsikring for hjul og vindu Om det skulle oppstå skader på hjul eller vindu kan det medføre en ekstra kostnad om kaskoforsikringen ikke dekker dette. I mange tilfeller tilbyr bilutleiefirmaene en utvidet kaskoforsikring som dekker hjul og vindu. Sørg for å sjekke dette når du bestiller leiebil.

Tyveriforsikring

Tyveri av leiebilen er som regel inkludert i bilutleien av leiebilselskapet. Om tyveri av eiendeler som ligger i bilen ikke dekkes, vil mest sannsynlig reiseforsikringen din dekke det. Før du bestiller ekstra forsikring, sjekk ut hva reiseforsikringen din dekker for å unngå dobbeltforsikring.

Ulykkesforsikring

Denne forsikringen er som regel dyr om du bestiller den gjennom bilutleiefirmaet. I tillegg er det ofte en begrenset erstatningssum ved skader. Personlig ulykkesforsikring har du gjennom reiseforsikringen. Mange har også en helårs ulykkesforsikring som dekker eventuelle personskader om en skulle bli utsatt for en ulykke. Sjekk vilkårene i reiseforsikringen din før du bestiller.

Veihjelp

Denne forsikringen dekker berging ved motorhavari, tom drivstofftank, punktering og lignende. Denne kan du vurdere å la være å betale for, ettersom det koster relativt lite å ringe etter veihjelp. Er du NAF-medlem med bilberging, er du allerede forsikret, også om du leier bil i Europa.

Leiebilforsikring i USA

Skal du leie bil i USA, bør du sette deg ekstra inn leiebilforsikringen. USA skiller seg ut fra Norge og Europa. Ofte er ikke forsikringen inkludert i leieprisen til bilutleieselskapet. Det er også forskjell på reglene mellom de ulike statene i USA. For eksempel kan det være at forsikringen ikke gjelder i nabostaten. Vær derfor oppmerksom på dette når du leier bil i USA ogs skal reise mellom statene.

Utvidet ansvarsforsikring

I USA tilbyr leiebilselskapene en utvidet ansvarsforsikring som gir et høyere erstatningsbeløp dersom du blir utsatt for skade eller påfører andre skade. Forsikringen kalles Additional Liability Insurance (ALI) eller Supplemental Liability Insurance (SLI). Loss Damage Waiver (LDW) tilsvarer den europeiske Collision Damage Waiver (CDW). Eneste forskjellen er at Loss Damage Waiver inkluderer biltyveriforsikring.

Leiebilforsikring med Broombroom bilutleie

I en undersøkelse gjort av Forbrukerrådet, kommer reisesøkemotorene best ut på synlighet på pris og villkår på tilleggsforsikringer ved bestilling.  Undersøkelsen er gjort for leiebil i Spania (Malaga flyplass), Hellas (Chania flyplass), og Oslo.

Bestiller du leiebil med oss er kaskoforsikring (CDW) og ansvarsforsikring (TPL) inkludert. I tillegg er leiebilen forsikret for tyveri gjennom vår tyveriforsikring. Skade på eller tap av dekk, frontrute, speil og understell dekkes i noen tilfeller ikke av kaskoforsikringen (CDW). Du bør sjekke dette hos bilutleieselskapet når du henter leiebilen.

Egenandelen bestemmes av leiebilselskapet og er beløpet som du holdes ansvarlig for i tilfellet det skulle oppstå skade på eller tyveri av leiebilen.

Leiebilforsikring - betegnelser

I leiebilbransjen brukes det mange betegnelser og forkortelser på de ulike produktene og tjenestene som tilbys. Under finner du en oversikt over de mest brukte terminologiene og forkortelsene som brukes av bilutleieselskapene.

CDW - Collision Damage Waiver

Collision Damange Waiver. Kaskoforsikring uten tyveriforsikring.

LDW - Loss Damage Waiver

Loss Damange Waiver. Kaskoforsikring som regel inkluderer tyveriforsikring.

GDW - Glass Damage Waiver

Glass Damage Waiver. Reduserer eller fjerner egenandelen ved steinsprut eller andre skader på frontruten.

TG - Tyre and Windscreen Coverage

Tyre and Windscreen Coverage. Samme som GDW, men dekker også skader på dekk.

TPL - Third Party Liability

Third Party Liability. Ansvarsforsikring som dekker personskader/behandlingsutgifter og materielle skader du påfører andre.

TPLP - Third Party Liability Protection

Samme som Third Party Liability (TLP).

SCDW - Super Collision Damage Waiver

Super Collision Damange Waiver. En dyrere forsikring som reduserer egenandelen ved skade.

SLDW - Super Loss Damage Waiver

Super Loss Damange Waiver. En dyrere forsikring som regel med tyveriforsikring, som reduserer egenandelen ved skade.

TP - Theft Protection

Theft Protection. Dekker innbrudd i bilen og tyveri av leiebilen.

THW - Theft Waiver

Theft Waiver. Et annet ord for Theft Protection (TP).

TPI - Third Party Insurance

Third Party Insurance. Et annet ord for Third Party Liability (TLP).

LI - Liability Insurance

Liability Insurance. Et annet ord for Third Party Liability (TLP).

Bestill din leiebil i dag

Dine data, dine valg

Vi bruker informasjonskapser for å identifisere din nettleser og enhet og tilpasse innhold for å gi en god og trygg brukeropplevelser. Ved å navigere på nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler for å samle inn informasjon på Broombroom.